bureau

wat doet u eigenlijk?

Onlangs kreeg ik tijdens een kennismakingsgesprek de vraag voorgelegd wat de meerwaarde is van een architect. De mevrouw was zich aan het oriënteren voor een op handen zijnde verbouwing van haar woning in Haarlem-Noord. Zij wilde graag informeren op welke wijze een architect haar daarbij zou kunnen ondersteunen  en adviseren. Ik beantwoordde haar vraag met een half uur durende opsomming van diensten die een architect voor haar zou kunnen verzorgen. Het gesprek eindigde met haar verwondering over de veelzijdigheid van ons vak en de rol van een architect in het traject van idee tot oplevering van een project.

De eerste kennismaking van een particulier met een architect gaat veelal op de hierboven beschreven wijze. De titel architect is algemeen bekend, maar de inhoud van de dagelijkse praktijk van een architectenbureau is vaak minder bekend bij het publiek. De architect wordt vaak gezien als een dure creatieveling die met een zacht potlood, modieuze bril op de neus de gehele dag ontwerpt en zichzelf het middelpunt van elk project waant.

Tegenovergesteld aan ons imago is de weerbarstige praktijk. De dagelijkse werkzaamheden bestaan vooral uit het concreet maken van een ontwerp door het uitwerken van de technische bouwplannen, het  verzorgen van de vergunningen en aanbesteding, de kostenbewaking, procesbeheersing en de bouwbegeleiding. Ik benader het vak van architect als een dienstbaar ambacht. Bij het vertalen van abstracte ideeën naar ontwerp vormt de vraag van de opdrachtgever het uitgangspunt. Als architect functioneer ik als creatieve probleemoplosser die met behulp van kernwaarden als functionaliteit, ruimtelijkheid, en techniek een passend antwoord formuleer voor elke opgave.

.

rick thani

Na de HTS bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (1999) te hebben afgerond is de Academie voor Bouwkunst te Amsterdam (2006) succesvol doorlopen. Sinds de zomer 2010 ben ik werkzaam als zelfstandig architect in Haarlem. De elf jaar voorafgaand aan deze stap heb ik mij het vak geleidelijk eigen gemaakt bij twee architectenbureau’s. Vanaf 1999 ben ik als tekenaar / assistent ontwerper werkzaam geweest bij Hans van Heeswijk Architecten te Amsterdam. Na een periode van 5,5 jaar ben ik overgestapt naar ONX architecten Hoofddorp om daar de functie van projectleider in te vullen. Op mijn CV pagina vindt u een chronologische overzicht van projecten waaraan ik heb mogen werken bij beide bureau ‘s.

d

jochemsenthani AR

Eind 2016 ben ik samen met Arno Jochemsen een nieuwe bureau gestart voor architectuur en regie. Daaropvolgend vormen we sinds vorig jaar de nieuwe directie van Kerste Meijer architecten uit Amsterdam. Binnenkort volgt meer informatie over jochemsenthani AR via onze nieuw te lanceren website.

.